Efter ankomst samling på stranden för lunch. Barbro och Bengt ansvarade för träffen och medförde god mat och dryck. Fint sensommarväder inbjöd till en behaglig stund efter lång bilresa. Fåtal badare synliga.
STOR ÖVERRASKNING!
Barbro och Bengt har hittat en släkting på en gård utanför Laholm som kommer från släkten Pamp. Vår Mammas mamma var född Pamp och uppvuxen i Laholm. Via sonen Jens och en vän till honom har Barbro och Bengt hittat Ulla och Sten Nilsson på gården Vållerbäck utanför Laholm. Här är Ulla i samtal med Barbro, Kerstin och Anders.
Bengt och Sten Nilsson.
Det blev många diskussioner för att hitta sambanden mellan de olika släktmedlemmarna. Vi tror att vår Mamma och Ullas Mamma var sysslingar eller nästkusiner som de säger i Halland.
Det blev många glada skratt när vi pratade om våra erfarenheter och berättelser vi hört från våra släktingar. Här Ulla Nilsson och Kerstin.
Här är gruppbilden tagen utanför deras hus. Fr v Bengt, Barbro, Göran, Ulla, Sten, Birgitta, Gudrun, Lasse, Kerstin, Anders (och Nilssons katt).
Nilssons driver ett jordbruk med ca 40 kor.
Barbro och Bengt som hade besökt Nilssons vid ett tidigare tillfälle men hållit det hemligt tills vi kom. Här med Ulla.
De har haft gården länge men satte upp skylten när de renoverade ladugården för ungdjuren.
Vi var inbokade på Laholms stadshotell med sina rum inredda i olika tidsepoker. Vi bodde i 40-tals rummet.
Vi vandrade runt i Laholm och besökte bl a kyrkogården vid Laholms kyrka. Där hittade vi gravstenen för Lars Johan Flygare som var vår Mammas morfar.
Här är gravstenen för Mammas morfar, utanför Laholms kyrka.
Vi åt middag på hotellet. Det var pubmat kombinerat med pubquiz, frågetävling med musik. Fint arrangerad och med knepiga frågor. Vi tävlade i lag. Det var några andra gäster som vann.
Nästa dag for vi till Båstad för att besöka Norrvikens trädgårdar. Vi fick en fin guidning av Ingrid Persson Skog. Hon var mycket entusiasmerande och kunnig. Vi lyssnade uppmärksamt på henne från kl 10 till lunch. Vi lärde oss mycket om trädgården och om Rudolf Abelin som anlade trädgården under många år fram till 1920, då den invigdes. Familjen Nobel fanns också med i bakgrunden eftersom Abelin inte hade så mycket pengar för att genomföra sina storstilade planer.
Från början var det en gigantisk fruktträdgård med tusentals träd. Idag är det inte fruktträden som gör Norrvikens trädgårdar känd.
Verbena längs vägen till minnesplatsen.
Abelin delade in trädgården i axlar längs vilka han planterade och anlade olika typer av trädgårdar. Det går en lång axel genom hela anläggningen från startplatsen till nära havet. Den här minnesplatsen är en tvärgående axel från kanten av åsen ner till havet.
Andra änden av samma tväraxel som slutar i fiskgjusestatyn.
Villa Abelin ligger på den längsgående axeln och den går rakt genom huset och kan ses genom fönstren.
Överallt välkrattade gångar som det kändes tveksamt att trampa på.
På andra sidan Villa Abelin fortsätter den längsgående axeln.
Abelin älskade blommor och träd och deras färger och strävade efter att så stor del av trädgården som möjligt skulle blomma nästan hela året.
Här ser man slutet på den längsgående axeln som slutar mot havet.
Här syns delar av samma bild som föregående men nu tagen nära marken. Precis nere vid marknivån syns inte havet!
Ett utsnitt av den orientaliska trädgården.
Vi står under den berömda vresboken som påstås ha flyttats av Abelin till den här platsen. Trädet bedöms vara ca 500 år och det har inte flyttats hit. Det har vuxit här. Men skrönan lever kvar.
Delar av vresboken, som är väldigt stor och utbredd.
Här slutade Ingrids guidning som gjorde besöket på Norrviken till ett minnesrikt besök.
Vi åt lunch i trädgårdens matsal. Konstfärdiga rätter serverades.
Vegetarisk rätt med ugnsrostad rotselleri på sten vid tallriken.
Efter lunch besökte vi Märta Måås Fjetterströms ateljé. Vi blev guidade runt av chefen och såg när de trädde trådar genom varpen vid några av de stora vävstolarna. Fotografering var inte tillåten i ateljén så vi tog bara gruppbild i utställningshallen.
Vi bodde över i Enehalls pensionat i Båstad där vi också åt en god middag.
Några passade på att bada i havet morgonen därpå där det fanns en påkostad badanläggning med bastu. Nästan 16 grader i havet.
Tack till Barbro och Bengt för en givande och trevlig syskonträff.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar