Vi reste från Göteborg med Rolfs buss. Flera passagerare hoppade på längs vägen så till slut blev vi 50 i bussen. Det var en helt ny buss från Setra som gick på sin första resa. Setra ägs av Mercedes.
Resan gick över Öresundsbron till Danmark och sedan till Gedser för färjan till Rostock. Vi kom till Berlin klockan 8 på kvällen.
Vi började vi med att titta på den del av muren som står kvar vid Mühlenstrasse längs Spree.
Här finns alla typer av dekorationer och konstverk.
Också den berömda bilden när Bresjnev kysser Honecker.
Vår guide Annika som ledde oss på en 4 timmar lång tur i Berlin. Hon fokuserade mycket på hur Berlin har varit en delad stad som nu försöker byggas ihop till en stad. Stora arbeten pågår hela tiden sedan murens fall 1989. Än finns många områden i centrala staden som kan utnyttjas.
I samband med ombyggnaderna i staden måste man hantera grundvattnet som ligger väldigt nära ytan. Därav dessa rörledningar som syns på många ställen.
Riksdagshuset såg vi bara från bussen, liksom de vita korsen som sitter som minne av dem som omkom när de flydde från öst till väst.
Vi gjorde också ett stopp vid de nordiska ambassaderna som gått samman till en samlad anläggning.
Varje land har sin egen byggnad inom ett omgärdat område.
En skiss på hur de nordiska ambassaderna ligger placerade inom området. Från vänster Danmark, Island, Norge, Sverige, Finland och längst ned till höger en gemensam byggnad.
Vi besökte också Olympiastadion där Hitler triumferade 1936 med storstilade parader.
Olympiastadion sedd från klocktornet.
Klockan i tornet.
På sedvanligt bussresemanér erbjuds det fika vid lämpliga ställen.
Vår chaufför.
Efter guideturen lunch på hotellet och sedan egen tid. Gudrun och jag valde att promenera bort mot Kreuzbergområdet för att titta på en del platser som Carl-Johan Vallgren nämner i sin bok Berlin på 8 kapitel. Det blev en lång vandring. Vi stannade till vid Görlitzer Park och drack en öl bland ungdomarna.
En fin vårkväll i Berlin.
Monumentet över judeutrotningen. Ett storslaget minnesmärke som täcker ett helt kvarter. Över 2000 betongklumpar är utlagda, i olika storlekar och varierande höjd.
Brandenburger Tor
Berliner Dom
Herr Ampelmann, de annorlunda ljussignalerna från östra Berlin. Numera en liten turistattraktion.
På kvällen gick vi på konsert i Philharmonin där normalt Berliner Symphoniker spelar. Den här kvällen var det Deutsches Symphonie-Orchester Berlin som framförde tre stycken. Vi satt ganska högt upp men kunde se hela orkestern i den lite märkliga konsertlokalen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar