Vi var 10 deltagare från Göteborgs ornitologiska förening som skulle skåda i norra delen av Oman. Vi flög via Istanbul och landade mitt i natten i Muscat. På flygplatsen mötte oss Siw, en svenska som bor i Oman sedan många år tillbaka och hade hjälpt till att organisera vår resa.
Siw bjöd på frukost i sitt hem kl 4 på morgonen. Vi njöt den på terassen utanför i den ljumma natten. Bilden på moskén är tagen från hennes takterass på nionde våningen. Här är Siw tillsammans med våra reseledare Rudi och Berndt.
Våra hyrbilar fanns hemkörda hos Siw. Vi lastade in och efter att vi handlat egen mat inför den fortsatta resan for vi söderut och efter lite svårigheter hittade naturreservatet vi skulle besöka för att se de första fåglarna i landet. Naturreservatet heter Qurm och ligger intill reningsverket i Muscat. För att komma in behövde vi guider som visade oss runt.
Våra guider vid naturreservatet. I bakgrunden ses de gula tankbilarna som kör i en ändlös kö med avloppsvatten till reningsverket.
Styltlöparen är tacksam att fotografera och fanns på många ställen.
Vi fortsatte resan söderut till vårt första övernattningsställe till den östligaste udden av Oman, Ras al Hadd. Här skulle vi få chans att se havssköldpadda lägga ägg i sanden.
Klockan 4 på morgonen var det avfärd med en guide som skulle försöka hitta en sköldpadda som höll på att lägga ägg. Han försvann i mörkret och kallade sedan till oss för att visa oss vad han funnit. Där låg en stor havssköldpadda och höll just på att lägga ägg.
Vi kunde se hur äggen kom ur sköldpaddan och hamnade bland de andra i sanden under sköldpaddan.
När sköldpaddan slutat lägga ägg började hon täcka över äggen med sanden som låg under och bredvid henne. Det var ett tungt arbete med många pauser och hon höll på fram till gryningen.
Här kan man se hur mycket sand som sköldpaddan har skyfflat för att täcka över äggen. (Bilden har jag fått av Per Ygge.)
När sköldpaddan var färdig med arbetet klättrade hon upp ur gropen och styrde ut mot vattnet.
En våg till och sedan försvann hon i vattnet. Det finns många som vill ha äggen och man kunde se massor med rövade ägg ligga på stranden. Precis när sköldpaddan nådde vattnet gick solen upp.
Vi fortsatte resan söderut till en våtmark strax innanför kusten. Men innan vi lämnade kusten stannade vi och skådade på flera ställen i det soliga och varma vädret.
Efter våtmarken for vi ut till ön Masirah med färja som tog ca en timme. Där bodde vi två nätter och hade fin skådning direkt utanför hotellet som ligger i den enda staden, Hilf. Ön är 5 mil lång och drygt 10 km bred. Vi åt gott på en turkisk restaurang nära hotellet. Öl och vin kan man bara få på några exklusiva ställen så vi njöt av vatten och goda fruktjuicer.
Här serverades god mat som det var värt att vänta på: härlig sallad, hummus och babaganoush och kött eller fisk till varmrätt. Fanns också läskande efterrätter. Eftersom prisnivån var låg delade vi notan rakt över.
Vid lunchrasterna var det ibland svårt att hitta skugga från den brännande solen. Det fanns inte många träd och de var dessutom mycket glesa. Den här dagen var det tryckande varmt och den här muren gav nödvändigt skydd. (Bild: Per Ygge.)
En mangrovehäger landade strax före skymningen vid strandkanten utanför hotellet i Hilf.
Fr v: Maud, Berndt, Uno och Per
Fr v: Anders, Gunilla, Nils
Grethe och Rudi. Alla deltagarna i väntan på nattavgång från Muscat.