tisdag 16 december 2014

Hultgrens lilla salong 8 - 9 november 2014

En vågad satsning när min dotter, min bror och min svägerska gick samman och ställde ut sina alster i fina Magasinet i Segeltorp söder om Stockholm. Släkt, vänner och bekanta och konstintresserade kom i större utsträckning än väntat och utställarna blev mycket nöjda med de två dagarnas resultat.  På lördagen kom 94 besökare och på söndagen 60. Matilda, Anders och Birgitta var överväldigade och gladdes dessutom åt god försäljning.
Birgitta, Matilda och Anders utanför Magasinet
Fint kaffebord med hembakat bröd sköttes och servades av två damer från Kulturföreningen.

Monica, Matilda, Hanna

Moster Monica kom från Örebro och Hanna (syster till Matilda) kom från Göteborg.

 Två av Matildas målningar



 Anders fick besök av gammal studiekamrat från Grafiska Institutet, Jan G.


Exempel på Anders silverarbeten, örhängen och silvermuggar

Matilda med sin man Mats.

Matildas och Mats dotter Sara som är modell i många av Matildas målningar.

Birgitta uppvaktas av föreningsvänner från Stockholm.

 Exempel på Birgittas keramikarbeten

Anders och min kusin Thomas med Marianne, från Stockholm.

Stor släktsamling i kaféet: fr v Hanna, Agneta (skymd), Göran, Hannas och Matildas kusiner Torun från Uppsala ochYlva från Visby, Hannas Magnus, Monica från Örebro.
Matildas vän Jessica med sin mamma

Birgittas brorsdotter Lena och hennes Anders underhöll på söndagen och bidrog till fin stämning.

måndag 8 december 2014

Skådarresa till Oman 15 - 23 nov 2014

Vi var 10 deltagare från Göteborgs ornitologiska förening som skulle skåda i norra delen av Oman. Vi flög via Istanbul och landade mitt i natten i Muscat. På flygplatsen mötte oss Siw, en svenska som bor i Oman sedan många år tillbaka och hade hjälpt till att organisera vår resa.
Siw bjöd på frukost i sitt hem kl 4 på morgonen. Vi njöt den på terassen utanför i den ljumma natten. Bilden på moskén är tagen från hennes takterass på nionde våningen. Här är Siw tillsammans med våra reseledare Rudi och Berndt.
Våra hyrbilar fanns hemkörda hos Siw. Vi lastade in och efter att vi handlat egen mat inför den fortsatta resan for vi söderut och efter lite svårigheter hittade naturreservatet vi skulle besöka för att se de första fåglarna i landet. Naturreservatet heter Qurm och ligger intill reningsverket i Muscat. För att komma in behövde vi guider som visade oss runt.
Våra guider vid naturreservatet. I bakgrunden ses de gula tankbilarna som kör i en ändlös kö med avloppsvatten till reningsverket.
Styltlöparen är tacksam att fotografera och fanns på många ställen.
Vi fortsatte resan söderut till vårt första övernattningsställe till den östligaste udden av Oman, Ras al Hadd. Här skulle vi få chans att se havssköldpadda lägga ägg i sanden.
Klockan 4 på morgonen var det avfärd med en guide som skulle försöka hitta en sköldpadda som höll på att lägga ägg. Han försvann i mörkret och kallade sedan till oss för att visa oss vad han funnit. Där låg en stor havssköldpadda och höll just på att lägga ägg.
Vi kunde se hur äggen kom ur sköldpaddan och hamnade bland de andra i sanden under sköldpaddan.
När sköldpaddan slutat lägga ägg började hon täcka över äggen med sanden som låg under och bredvid henne. Det var ett tungt arbete med många pauser och hon höll på fram till gryningen.
Här kan man se hur mycket sand som sköldpaddan har skyfflat för att täcka över äggen. (Bilden har jag fått av Per Ygge.)
När sköldpaddan var färdig med arbetet klättrade hon upp ur gropen och styrde ut mot vattnet.
En våg till och sedan försvann hon i vattnet. Det finns många som vill ha äggen och man kunde se massor med rövade ägg ligga på stranden. Precis när sköldpaddan nådde vattnet gick solen upp.

Vi fortsatte resan söderut till en våtmark strax innanför kusten. Men innan vi lämnade kusten stannade vi och skådade på flera ställen i det soliga och varma vädret.
Efter våtmarken for vi ut till ön Masirah med färja som tog ca en timme. Där bodde vi två nätter och hade fin skådning direkt utanför hotellet som ligger i den enda staden, Hilf. Ön är 5 mil lång och drygt 10 km bred. Vi åt gott på en turkisk restaurang nära hotellet. Öl och vin kan man bara få på några exklusiva ställen så vi njöt av vatten och goda fruktjuicer.
Här serverades god mat som det var värt att vänta på: härlig sallad, hummus och babaganoush och kött eller fisk till varmrätt. Fanns också läskande efterrätter. Eftersom prisnivån var låg delade vi notan rakt över.
Vid lunchrasterna var det ibland svårt att hitta skugga från den brännande solen. Det fanns inte många träd och de var dessutom mycket glesa. Den här dagen var det tryckande varmt och den här muren gav nödvändigt skydd. (Bild: Per Ygge.)
En mangrovehäger landade strax före skymningen vid strandkanten utanför hotellet i Hilf.
Fr v: Maud, Berndt, Uno och Per
Fr v: Anders, Gunilla, Nils
Grethe och Rudi. Alla deltagarna i väntan på nattavgång från Muscat.

söndag 12 oktober 2014

Öland 7 - 10 oktober 2014

Årets besök till Öland började kl 6 på morgonen efter sen ankomst kvällen innan. Per Thylén åkte med mig från Halland och Dan och Lena hade anlänt tidigare med sin husbil. Per bodde tillsammans med Tobbe i hans husvagn och jag hade ett rum på Ås vandrarhem. Det var blåsigt första dagen och det fortsatte sedan fram till torsdagen. Det gjorde att fåglarna tryckte i buskarna och var svåra att upptäcka. Erfarna skådare noterade att det generellt var dåligt med fågel vid den här tiden. Antingen har det varma vädret hållit tillbaka flyttande fåglar eller också har de hittat nya vägar.
Efter en kall morgon i vindskyddet provade vi att leta efter härfågeln vid Kungsgården. Vi lyckades tydligen stöta upp den men jag hann aldrig se något. Vid senare försök lyckades vi inte få fram den och tydligen ingen annan heller.
En "okammad" rödhake visade upp sig fint vid Kungsgården

Överläggning vid Kungsgården efter genomsök av härfågeln som setts där tidigare. Fr v Per, Lena, Tobbe, Dan och Thomas Samuelsson som oväntat också hade valt att åka till Öland den här veckan. Hans fru Birgit är skymd.
Jag hade hoppats få se och fotografera taigasångare vid besöket på Öland eftersom det hade setts många vid den här tiden, men den enda jag fick se var den som visades upp vid fågelcentralen efter att den ringmärkts. Här syns taigasångaren till vänster med sitt tydliga, långa ögonbrynssträck och dubbla vingband. Till höger lövsångare.
Flera hundra personer stod i kö för att få se taigasångaren när den visades upp vid staketet vid fågelcentralen. Lena ville bli förevigad vid det här tillfället. Taigasångaren till vänster.
Torbjörn och Per njöt också av att se taigasångaren på närhåll.

Club 300 firade 30-årsjubileum den här veckan på Öland och hade ett fint program med olika föredrag på kvällarna. Jag lyssnade till två av dem: Åtgärder mot illegal jakt och Nytt och nyttigt om rovfågelbestämning. Det första handlade väldigt mycket om den illegala jakten på sällsynta fåglars ägg. Det är ett internationellt problem och vi fick höra om hur avancerat dessa ligor arbetar och att de också utnyttjar de rapporter som vi lämnar in på Artportalen. Det andra föredraget var i första hand en redovisning av helt otroligt fina rovfågelsbilder tagna på olika ställen i världen,

På torsdagskvällen gick vi alla sju till Kvarnen i Grönhögen för en lyxig middag, som senare avslutades i Tobbes husvagn med ost och vin som han påpassligt hade bunkrat upp. Tack så mycket!
Fr v Per, jag, Thomas, Dan, Birgit, Lena. Tobbe höll i min kamera
På fredagen, min hemresedag, var det fint väder, soligt, lagom vind och bra ljus för fina bilder.
Skedänder på väg att landa

Vanligaste fågeln den här veckan är kungsfågeln som blåser in vid sydostliga vindar

Skrattmås i lätt flykt ovanför mig

torsdag 28 augusti 2014

Gyllebo 22 - 24 augusti


Agneta och jag besökte Bengt-Ivar och Lenah på deras sommarställe i Gyllebo strax utanför Simrishamn. Här har de en pärla att vistas på under sommaren. Lugnt och stilla, mycket natur alldeles intill och ingen trafik som hörs någonstans, bara naturens ljud och fåglar.

 Som gäst får man eget hus där man rår sig själv.


Gyllebosjön är närmaste badplats inom 10 min promenad.

Vi for på guidad visning av Österlen och hann med att se flera av de många typiska samhällena. Vi fikade vid Kiviks musteri, såg de gamla Knäbäckshusen som togs ned och flyttades när Ravlunda skjutfält skulle förändras och köpte äpplen hos Olofsbergs fruktodling.


En typisk Simrishamnsdörr på ett av Knäbäckshusen
Fruktodlingarna lyste fint i det böljande landskapet
Havängsdösen är från yngre stenåldern, ca 5500 år gammal
Vi åt pizza på en ovanlig pizzeria, som heter Friden och ligger vid vägs ände. Där serveras pizzor gjorda på surdeg med ekologiska ingredienser och ovanliga kombinationer av pålägg.

Min pizza heter Edelstam och har många sorters skaldjur och stora klickar guacamole. Gott och mäktigt.


Vårt förtjusande värdpar sparade ingen möda på att se till att vi trivdes. De kan verkligen glädja sig åt ett härligt sommarställe och vi gladde oss åt att få njuta av stället.